Tratament hepatita

Tratament hepatita

Aceasta pagina este dedicata diverselor modalitati de tratament pentru hepatita. Desi va voi prezenta in cele ce urmeaza si tratamentul medicamentos al hepatitelor, accentul cade pe tratamentul cu plante medicinale. Cei care s-au tratat medicamentos pana acum stiu de ce!

In cele ce urmeaza aveti posibilitatea sa aflati cum sa tratati eficient, fara efecte adverse si cu rezultate foarte bune, cu plante medicinale orice tip de hepatita.
Schemele de tratament pe care vi le propun nu au nimic de-a face cu folosirea traditionala, din auzite, a plantelor medicinale, ci doar cu rezultatele testelor de laborator si ale studiilor clinice efectuate.
Toate informatiile prezentate in retetele pe care vi le propun au la baza rezultate stiintifice valide, culese de-a lungul timpului din diverse articole de specialitate, existente in diverse baze de date stiintifice sau studii preclinice si clinice publicate de diverse grupuri de cercetatori.

Tratament hepatita A

In HVA bonlavii se izolează obligatoriu în spital 21 de zile de la debut, dacă în acest timp icterul a disparut şi TGP este sub 100 U.I. tratamentul este doar igieno-diatetic şi simptomatic.
Repaosul fizic la pat şi psihic prin evitarea traumelor emoţionale şi a eforturilor intelectuale se recomandă pe toată perioada icterică şi de hepatocitoliză. In convalescenţă reluarea activităţii normale se face gradat şi într-un ritm proporţional cu forma de boală şi ameliorarea testelor hepatice.
Dieta este largă, şi trebuie să asigure 2000-3000 cal/zi cu câteva restricţii. In faza digestivă acută nu se forţează ingestia, bonlavul consumând după plac şi toleranţă fructe cu unele excepţii (capsuni, fragi, nuci verzi, fie crude fie sub formă de sucuri sau compoturi), legume (exceptând castraveţii, conopida, varza, vinete crude sau fierte), supe, borşuri, făinoase, iaurt, lapte.
Dupa 2-3 zile se adaugă branza de vaci şi untdelemn crud, sarea de bucatarie şi oţetul fiind permise de la început.
Când începe să regreseze se introduce carnea slabă fiartă sau grătar de pasăre, vită, peşte şi untul prăjit. Ouăle şi smântâna se introduc după dispariţia icterului. Timp de 6 luni de la debutul hepatitei se contraindică grăsimile prăjite, sosurile, conservele şi alcoolul.

Tratament hepatita A – simptomatic

 • – vărsăturile se combat cu antiemetice;
 • – la cei cu toleranta alimentara sau anorexie totala se administreaza I.V. glucoză sau în perfuzie sau injecţii timp de 5-7 zile.
 • – pentru prurit se folosesc loţiuni cu alcool mentolat 2-3 %;
 • - în formele colestatice trebuie câştigat timp folosind tubaje duodenale, perfuzii cu glucoză şi vitamine, iar în cazurile rebele abia după 1-2 luni se poate recurge la Prednison 1-1,5 mg/kg şi zi.

Tratament hepatita B

Greţurile şi vărsăturile se tratează cu antiemetice (metoclopramid, emetiral, torecan).
Glucoza, vitaminele, aminoacizii – medicaţia hepatotropa nu influenţează evoluţia, dar este utilă mai ales în formele grave.
Se combate anemia şi se controlează repetat analizele. La bolnavii cu anorexie şi vărsături se foloseşte glucoza în solutie hipertona i.v. eventual asociată în formele prelungite sau severe cu arginină şi sorbitol 10-20 ml/kg.c/zi, vitaminele din complexul B în doze mari, vitamina C, vitamina E şi K.1, K3 în sindromul hemoragic.
Tratamentul patogenic urmăreşte ameliorarea funcţiilor ficatului şi refacerea lui morfofuncţională.

   Pacienţii cu hepatita B sunt trataţi cu o combinaţie a următoarelor medicamente:

  • - Interferonul alfa: este un medicament stimulator al sistemului imun care se administrează injectabil, timp de un an. Există două tipuri de preparate: Interferon Standard (se administrează 5-10MU de trei ori pe săptămână timp de 6-12 luni) şi Interferon Pegilat (la pacienţii cu AgHBe negativ se administrează 180 μg pe săptămână timp de 48 de săptămâni). Dintre numeroasele şi periculoasele efecte adverse enumerăm: tulburări cardiace, depresie, suicid, delir, psihoze, tiroidită, hipotiroidie, hipertiroidie, epilepsie, neuropatie, polimiozită, anemie, leucopenie, trombocitopenie, eruptii cutanate, prurit, inflamaţie la locul injecţiei, lipsă de concentrare, insomnie, instabilitate psihică, anorexie, vărsături, diaree, dureri abdominale.
  • - Lamivudina: acest medicament, adesea folosit în combinaţie cu interferonul, se administrează oral într-o singură doză pe zi (100mg la 24h, timp de 52 de săptămâni); în general, este bine tolerat, dar în unele cazuri a fost înregistrată agravarea afectării hepatice. Ca şi rezultate obţinute cu acest medicament avem:

La pacienţii AgHBe pozitiv:
In cazul pacienţilor cu AgHBe pozitiv, seroconversia HBe la un an de zile este de 15%. Aceasta creşte la 30% in cazul tratamentului ce dureaza 3 ani si la 50% la cel de 5 ani. Administrarea prelungită (intre 2 şi 5 ani) creşte atât rata seroconversiei, cât şi efectul antifibrotic. La oprirea tratamentului, seroconversia se menţine la jumătate din pacienţi peste 3 ani.

La pacienţii AgHBe negativ:
La pacienţii cu AgHBe negativ, răspunsul durabil după oprirea tratamentului este de 10%, 90% dintre ei recidivând.

    Efecte adverse ale tratamentului cu lamivudina:

   • anemie;
   • oboseală, cefalee, ameţeli;
   • erupţii cutanate;
   • greaţă, disconfort abdominal, diaree.

 

 • - Adefovir: acesta este un medicament mai nou, folosit in tratamentul hepatitei cronice B; este eficient la pacienţii la care lamivudina a fost ineficientă. In doze mari, poate determina afectare renală. Doza este de10 mg/zi, însă durata optimă nu este bine definită, tratamentul fiind necesar de regulă, cel puţin un an. După incetarea lui, beneficiile se pierd.
  • Efecte adverse:

  • cefalee, astenie, ameteli;
  • inapetenţă;
  • simptome asemănătoare gripei;
  • dureri abdominale, greaţă, diaree.

Reţetă cu plante pentru hepatita B:

 1. Phillantus niruri
 2. Silybum marianum
 3. Hypericum perforatum
 4. Picrorhiya kurroa
 5. Andrographis paniculata

Pentru doze şi modalităţi de administrare citiţi la fiecare plantă în parte. Citiţi cu atenţie şi contraindicaţiile. Tratamentul se administrează 6 săptămâni. Se face pauză două săptămâni, se repetă analizele medicale specifice şi dacă mai sunt probleme se mai face o cură de şase săptămâni.

Tratament hepatita C

Algoritmul tratamentului la pacienţii cu hepatita cronică C

 1. Stabilirea diagnosticului pe baza nivelurilor crescute ale aminotransferazelor (enzime hepatice), prezenta anticorpilor şi ARN-ului virusului hepatitic C în sange şi confirmarea diagnosticului prin biopsia hepatica.
 2. Evaluarea posibilitatii terapiei şi contraindicatiilor.
 3. Testarea genotipului virusului hepatic C.
 4. Discutarea efectelor adverse şi evolutiei în urma tratamentului.
 5. Începerea terapiei cu Peginterferon injectat subcutan 1 data pe săptămână şi cu ribavirina 1000-1200 mg zilnic în administrare orala.
 6. Evaluarea efectelor adverse, simptomelor, hemoleucogramei şi aminotransferazelor la 1,2 şi 4 săptămâni de la iniţierea terapiei şi apoi la fiecare 4-8 săptămâni.
 7. în săptămână a 24-a de terapie, trebuie evaluate nivelurile aminotransferazelor şi ale ARN HCV. La pacienţii cu infectie cu genotipurile 2 sau 3, se opreste terapia. La pacienţii cu genotipul 1 se opreste terapia dacă ARN HCV este în conţinuare pozitiv, dar se conţinua până la 48 de săptămâni dacă ARN HCV este negativ în săptămână 24, facandu-se retestarea la incheierea terapiei.
 8. după încetarea terapiei, nivelurile de aminotransferaze trebuie evaluate la intervale de 2-6 luni
 9. în cazul pacienţilor care au raspuns la terapie, reevaluarea se face la 6 luni după întrerupere.

 

Algoritmul evaluarilor în timpul terapiei cu alfa interferon şi ribavirina

 1. Evaluarea hemoleucogramei şi aminotransferazelor la 1, 2 şi la săptămâni de la iniţierea terapiei şi apoi la intervale de 4-8 săptămâni.
 2. Ajustarea dozelor de ribavirina prin scăderea cu câte 200 mg odata în cazul în care a aparut anemie semnificâţiva (hemoglobina mai mica de 10mg/dl sau hematocritul mai mic de 30%).
 3. Intreruperea terapiei cu ribavirina dacă hemoglobina este mai mica de 8.5 mg/dl sau hematocritul mai mic de 26%.
 4. Masurarea prin reactia de polimerizare în lant a nivelurilor de ARN HCV la 24 de săptămâni de la iniţierea tratamentului. în cazul în care ARN HCV este negativ iar pacientul este infectat cu genotipul 1 (1a sau 1b) terapia trebuie conţinuata încă 24 de săptămâni.
 5. Folosirea metodelor contraceptive pe perioada terapiei şi 6 luni după intreruperea acesteia.
 6. Testarea prin reactia de polimerizare în lant a ARN HCV la sfarsitul tratamentului pentru a se verifica răspunsul la terapie sau nu.

 

Algoritmul evaluărilor după încetarea terapiei

 1. Evaluarea aminotransferazelor la fiecare 2-6 luni de la incetarea terapiei.
 2. După 6 luni trebuie testat ARN HCV prin PCR (reacţie de polimerizare în lanţ). Dacă este în continuare negativ, evoluţia pe termen lung este excelentă. Recăderile au fost raportate rar în aceste situaţii.

Reţetă cu plante pentru hepatita C:

 1. Sho saiko to
 2. Curcuma longa
 3. Hypericum perforatum
 4. Silybum marianum
 5. Tinospora cordifolia

Pentru doze şi modalităţi de administrare citiţi la fiecare plantă în parte. Citiţi cu atenţie şi contraindicaţiile. Tratamentul se administrează 6 săptămâni. Se face pauză două săptămâni, se repetă analizele medicale specifice şi dacă mai sunt probleme se mai face o cură de şase săptămâni.